Tahkon tarinoita ja maisemia

~Nauti Tahkon vaihtelevista maisemista nousten Suomen pisimpiä portaita pitkin rinteiden päälle ja uppoudu hetkeksi Mäkiaution rotkon kalliomaisemiin.~

Patikointiretki saa alkunsa Tahkon keskustasta Myllykiven juurelta, josta suuntaamme kulkumme Tahkolahden kautta Tahkon huipulle johtaville Suomen pisimmille portaille. Noustuamme 1054 porrasta ja 800 metriä Tahkon päältä avautuvat eteemme Järvi-Suomen avarat maisemat yli Syvärin järven. Matkan kulkua rytmittävät Tahkon historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen linkittyvät tarinat.

Jatkamme matkaa kulkien rinteen harjalla välillä metsän siimeksessä, välillä järvimaisemia ihaillen näköalapaikan luokse, jossa nautimme Tahkon virkistävää lähdevettä.

Patikointi huipentuu Mäkiaution rotkon maisemiin, jossa kuljemme pitkospuita ja rappuja pitkin. Paluumatkan taitamme rinnettä pitkin ponttoonisillan kautta takaisin lähtöpaikalle.

RYHMÄKOKO: n. 20

KESTO: n. 3½ h

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: 

 • Kierros on saatavilla kevät, kesä ja syksyaikaan (lumettomaan aikaan) ja se soveltuu myös lapsille.
 • Patikointireitti sisältää 800 m pitkät portaat ja maasto on vaihtelevaa.
 • Huolehdithan mukaasi sopivan vaatetuksen ja kengät.
 • Ympäri vuoden voimme toteuttaa kävelykierroksen Tahkon ydinalueella kävelyteitä pitkin, joka kestää n. 2 tuntia.

Näe ja koe Nilsiä

~Ihastu Nilsiän nähtävyyksien kirjoon ja näe keskustan kaikki parhaat palat yhdeltä istumalta.~

Lähdemme matkaan kirkon vastapäätä, josta suuntaamme kohti Nilsiän keskustan sydäntä eli toria. Kaupungin viihtyisä toriaukio herää eloon etenkin syys- ja kevät markkinoiden aikaan, kun mm. kala- ja marjakauppiaat tulevat esittelemään satokauden parasta antiaan.

Torilta bussi kuljettaa meidät vierasvenesatamaan, josta on nykyään suora vesireittiyhteys Tahkolle sekä Saimaalle.

Jatkamme matkaa Simolan kesäteatterin suuntaan, jonka pihapiirissä on Nilsiän museo. Kesäteatterin talviesitykset pidetään Nilsiän keskustassa Mantulla.

Kierroksen lopussa pyörähdämme keskustassa, jossa näemme Josef Stenbäckin 1906-vuonna vihityn Nilsiän kvartsikirkon sekä kuulemme tarinan kuinka vesitorni muuttui ympärivuotiseksi kodiksi. 

RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: n. 1 h ja yhdistettynä Tahkon kierrokseen n. 2 h.

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: Linja-autolla liikuttava kierros.

Nilsiän kvartsikirkon tarina

~Tutustu Josef Stenbäckin suunnittelemaan kvartsikirkkoon ja kuule tarinoita sen synnystä nykypäivään saakka.~

Kirkonporteilta ihailemme kirkon jykevää ulkomuotoa ja sen yksityiskohtia. Kirkon on suunnitellut kirkkosuunnittelijana tunnettu Josef Stenbäck ja se on hänen suurin suunnittelemansa luonnonkivikirkko. Kirkon rakennusaineena on käytetty Nilsiän Tahkovuorelta louhittua kvartsiittikiveä.

Kierroksen aikana tutustumme yhdessä kirkon pitkään historiaan, joka sain alkunsa kirkon valmistuessa vuonna 1905. Näemme mm. kultakauden maalari Juho Rissasen alttaritaulun, jossa on käytetty malleina paikallisia asukkaita. 

Kirkon sisätilojen lisäksi tutustumme myös sitä ympäröivään kirkkoharjuun, jonka yhtenä merkittävimpänä yksityiskohtana on herännäisyysjohtaja Paavo Ruotsalaisen muistomerkki.

RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: n. 1 h

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: Saavutettavissa kaikille.

Hautausmaiden tarinoita

~Hautausmailla tutustumme henkilöiden ja paikkakuntien vaiheisiin merkkihenkilöiden hautojen äärellä.~

Hautausmaakävelyillä tutustumme kierrospaikkakunnan tai kylän henkilöihin ja heidän tarinoihinsa sekä paikallisiin tapahtumiin. 

Juankoskella Ruukin hautausmaalla ja Vanhalla hautausmaalla Juantehtaan rautaristien äärellä valotetaan Ruukin perustajien ja Ruukki yhteisön historiaa.

Nilsiän Vanhan kirkon puistossa tutustumme herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen ja kolminkertaisen MM-hiihtäjän Pauli Pitkäsen elämänvaiheisiin. Puistoalueella on järjestetty viidet herättäjäjuhlat. Kankaisen hautausmaalla valottuu Nilsiän uudempi historia mukaan lukien Pohjoismaiden suurimman harjatehtaan tarina.

Hautausmaakierrokset järjestetään yhteistyössä seurakuntien kanssa. Kierroksia järjestetään lähes kaikilla hautausmailla.
RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: n. 1,5 h

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: 

 • Kuopion seurakuntayhtymä julkaisee vuosittain kesän kierroksista esitteen.
 • Tilauksesta hautausmaakävelyitä järjestetään muinakin aikoina.
Nilsiän pitäjän pakinoita


~Koe Nilsiän perinne- ja kulttuuriyhdistyksen ylläpitämä paikallismuseo ja tutustu Nilsiän monipuoliseen kulttuuriperintöön.~

Museokierros saa alkunsa päärakennuksesta, jonne on koottu perusnäyttely kertomaan Nilsiän varhaishistorian tarinaa. Perusnäyttely pitää sisällään erilaisia teemahuoneita, jotka keskittyvät mm. käsityöläisammatteihin, koulunkäyntiin sekä urheiluhistoriaan. Lisäksi tutustumme talviurheiluun keskittyvän Itä-Suomen urheilumuseoyhdistyksen kokoelmiin sekä Tahkon yli 50-vuotiseen lasketteluhistoriaan. Näemme myös Tahkonlahdelta vuonna 1837 löydetyn mammutin poskihampaan, joka on arviolta 10 000 vuotta vanha.

Päärakennuksesta siirrymme aittarakennuksiin, missä näemme erilaisia kulkuvälineitä sekä maatalouskoneita. Näytillä on 1900-luvun alkupuolelta asti säilynyt höyrykone, lokomopiili jolla pyöritettiin puimakonetta ja muita maatalouskoneita.

Museon perusnäyttelyiden lisäksi tutustumme parhaillaan näytillä oleviin teemanäyttelyihin.

RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: Museokierros kestää n. 1,5 h tai sopimuksen mukaan.

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA:

 • Museo on auki lomasesonkeina, muuten tilauksesta.
 • Mahdollisuus nauttia lisämaksusta kahvion palveluista.
Juankosken vanha ruukkialue

~Kävelykierros johdattaa meidät katsomaan masuunia, valimoa ja muita raudan valmistukseen liittyneitä rakennuksia. Patruunanmäen kartano ja työväen asuintalot sekä entinen kauppa muistuttavat siitä, että rautaruukin ympärille kasvoi kyläyhteisö.~

Tutustumme 1700-luvun puolivälissä perustetun Strömdalsbrukin kehittymiseen nykyiseksi Juankosken taajamaksi. 

Masuuni eli rautasulatto joen rannassa on keskus, jonka ympärille valimo, konepaja ja konttori on rakennettu. Viereiseltä harjulta avautuu näkymä yli koko rautaruukki- ja kartonkitehtaan alueen ja korkeimmalla kohdalla nähdään Patruunanmäen kartano puistoalueineen. 

1700-luvulta peräisin oleva Ruukin hautausmaa muistuttaa rautaruukin alkuajoista. 

Pienen veturin talli kertoo alueella toimineesta kapearaiteisesta rautatiestä, jolla oli myös matkustajaliikennettä. Kuljettiinhan Kuopioon ja Saimaalle vesitse Juantehtaan kautta myös yläpuolisen vesistön ääreltä esim. Nilsiästä.

Työväen asuintalot Juka-joen rannalla täydentävät kierroksen.

RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: n. 1 h

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: 

 • Kierros toteutetaan vaihtelevassa maastossa kävellen, matkaa kertyy n. 1,5 km.
 • Kierroksella on mahdollisuus saada ohjausta myös mobiililaitteiden avulla koettavaan Juankosken ruukki AR-kierrokseen. 
Juice Leskisen jalanjäljissä

~Kävele paikoissa, joissa Juice tai oikeammin Jussi liikkui pikkupoikana ja koululaisena. Kuule elämästä teollisuuspaikkakunnalla, jossa Jussi löysi kirjoittamisen ja musiikin sekä siitä, miten Jussista tuli Juice.~

Juicen tori on luonteva paikka aloittaa ja päättää Jussista Juiceksi kävely. Näemme ja koemme Juicen pronssipatsaan, valaisintolpat lauluteksteineen sekä viereisessä puistossa Juicen kämmenenjäljen alkuperäisessä ”patsasmonumentissa”. 

Kävelyn aikana kuulemme Jussin kouluajoista, Tehtaankirkosta ja nuorten kokoontumisista Pukkikalliolla tai Postin rappusilla. Pikku-Jussin kirjastossa käynti ja isomman Jussin työpaikka Shellillä kuuluvat tarinaan.

Kävelyn lopuksi poikkeamme torin viereiseen Pataruukkiin katsomaan seinämaalausta Juankosken tanssipaviljongista ja Jussin keltaisesta kevarista.

RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: n. 1,5 h

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: Kierros on pituudeltaan n. 2 km vaihtelevassa maastossa, kulkien teitä ja kevyen liikenteenväyliä pitkin.


Teollisuushistoriaa ja suomirockia

~Linja-autokierros taajamassa, joka on kasvanut Itä-Suomen ensimmäisen teollisuuslaitoksen Strömsdalsbrukin rautaruukin ympärille. Syvenny yli 250 vuoden aikana syntyneisiin merkkeihin, jotka jäisivät helposti ohikulkijalta huomaamatta. Näe Juka-joen ranta asuinalueineen, teollisuusajan merkit eripuolilla nykyistä Juankoskea ja Juicen tori.~

Juankoskella näemme sen teollisuusalueet, vanhat ja uudet asuinalueet, kirkot, puistoja, Tahkon vesireitin, Juankosken sulun sekä tietysti Juankosken kasvatin Juice Leskisen mukaan nimetyn Juicen torin. Läpi kierroksen kuulemme Juankosken historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen liittyviä tarinoita.

Voimme halutessasi painottaa kierroksen sisällön teollisuushistoriaan tai korostaa kierroksessa Juicen nuoruuden aikaista elinpiiriä. Myös yleiskierros Juankoskella on mahdollinen.

RYHMÄKOKO: Sopimuksen mukaan.

KESTO: n. 1 h

HINTA: Sopimuksen mukaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA: 

 • Linja-autolla liikuttava kierros.
 • Kierroksella mahdollista jalkautua tutustumaan 1-2 erityiskohteeseen. Vaihtoehtoina ovat 1) kirkot: 30-vuotias Ylösnousemuksen kirkko sekä kouluksi ja kirkoksi 1861 rakennettu Tehtaankirkko, 2) kävely Patruunanmäen kartanon alueella, 3) pistäytyminen Pikonniemen hiiliuuneilla, jollaisia ei ole muita koko maassa tai 4) Juicen tori.Kiinnostuitko tai heräsikö kysyttävää?

Ole yhteydessä meihin lomakkeella tai sähköpostitse: koillissavon.oppaat@gmail.com